Monday, September 6, 2010

Judo - Larisa Cerić i Amel Mekić predstavljaju BiH u po dvije težinske kategorije na SP u Tokiju


Na Svjetskom seniorskom prvenstvu u judo-u, koje se održava od 9. do 13. septembra u Tokiju, u konkurenciji s rekordnim brojem registrovanih natjecatelja 848 (541 muškaraca i 307 žena) i 111 zemalja predstavnica, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati članovi sarajevske Bosne Larisa Cerić i Amel Mekić.

Oboje naših takmičara nastupit će u po dvije težinske kategorije, a na borilište će izaći prvog i zadnjeg dana prvenstva.

Najbolja bh. sportašica i aktualna svjetska juniorska prvakinja Larisa Cerić 9. septembra će se boriti u kategoriji više od 78 kg, u kojoj su prijavljene 32 takmičarke. Istog dana će nastupiti i naš najbolji judista Amel Mekić, u konkurenciji 45 boraca kategore do 100 kg.

A 13. septembra na programu su borbe u apsolutnoj kategoriji, u kojim su prijavljeni naši predstavnici.

Prvi put nakon 50 godina na svjetskim prvenstvima svaka će država imati pravo nastupa s po dva predstavnika u istoj težinskoj kategoriji, a čak četiri u otvorenoj - apsolutnoj kategoriji, zbog čega se očekuje izuzetno jaka konkurencija jer će velesile u ovom sportu dovesti svoje najbolje borce.

Pored medalja učesnici će na prvenstvu osvajati i bodove za svjetsku rang listu putem koje će imati mogućnost da ostvare normu za nastup na olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Napomenimo, da se svjetsko judo prvenstvo održava u Tokiju, gradu gdje je sve počelo, prvi put nakon 1958 godine, sa sjećanjem na XVIII Olimpijske igre 1964 godine prve za judo sport (Japan je poslije bio organizator još dva svjetska prvenstva 1995 i 2003 godine, ali u Chiba i Osaka).

Pred domaćom publikom, izmijenjenim pravilima borbe koja podržavaju borbeni judo, i po dva borca u kategoriji, odnosno četiri u apsolutnoj, Japan ima sve prilike za uspjeh.

No comments: